I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
+370 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Patvirtinti valstybinių brandos egzaminų užduočių aprašai bei vertinimo kriterijai

2024-10-24

Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) skelbia patvirtintus matematikos, gamtos mokslų, informatikos ir inžinerinių technologijų dalykų, kalbų ir visuomeninio ugdymo dalykų valstybinių brandos egzaminų užduočių aprašus bei lietuvių, užsienio ir gimtųjų kalbų valstybinių brandos egzaminų užduočių vertinimo kriterijus.

Užduočių aprašuose apibrėžta valstybinių brandos egzaminų (VBE) užduočių specifika, taškų suma ir jų paskirstymas pagal pasiekimų lygius, trukmė, užduoties pateikimas, priemonės.

Pasikeitus Lietuvių kalbos ir literatūros egzamino struktūrai (iš anksčiau numatytų trijų dalių liko dvi), praėjusiais mokslo metais III gimnazijos klasės mokinių išlaikyta kalbėjimo dalis, kuri buvo vertinama 20 taškų, bus konvertuojama į 30 taškų. Pereinamuoju laikotarpiu (2025 m. ir 2026 m.) atliekant antros VBE dalies rašymo užduotį vieną tekstą interpretavimui siūloma parinkti iš privalomų kūrinių.

Patvirtinti Lietuvių kalbos ir literatūros (išplėstinio ir bendrojo kurso) valstybinio brandos egzamino dalių vertinimo kriterijai numato, pagal ką vertintojai skiria taškus kandidatams.

Užduočių apraše taip pat numatyta, kad valstybinį matematikos (išplėstinio ir bendrojo kurso) brandos egzaminą sudarys dvi dalys. Pasikeitus egzamino struktūrai (iš anksčiau numatytų trijų dalių liko dvi), buvusiems vienuoliktokams antra ir trečia dalys apjungtos, o 60 taškų konvertuojama į 80 taškų.

Valstybinio istorijos brandos egzamino pirmoji dalis nesikeis: užduotį kaip ir praėjusiais metais sudarys pasirenkamojo atsakymo bei struktūriniai klausimai iš numatytų teminių sričių. Taip pat šiais mokslo metais laikantiems antrąsias istorijos ir geografijos egzaminų dalis nereikės kurti argumentuoto rašinio.

Pereinamuoju laikotarpiu (iki 2025–2026 m. mokslo metų) valstybinių brandos egzaminų užduotys rengiamos, vadovaujantis atnaujintomis bendrosiomis programomis, atsižvelgiant į ugdymo turinio kaitos ypatumus (ugdymo procese nenagrinėtas mokymo(si) turinys neįtraukiamas).

Valstybinių brandos egzaminų užduočių aprašai: https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/fc194130914111efa605b9842742bf37

Vertinimo kriterijai:

Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino pirmosios dalies užduoties bendrieji vertinimo kriterijai.

Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino antrosios dalies užduoties bendrieji vertinimo kriterijai.

Užsienio (anglų, prancūzų, vokiečių) kalbos valstybinio brandos egzamino antrosios dalies kalbėjimo užduočių atlikčių vertinimo lentelė, B2+ kalbos mokėjimo lygis.

Užsienio (anglų, prancūzų, vokiečių) kalbos valstybinio brados egzamino antrosios dalies rašymo užduočių atlikčių vertinimo lentelės, B2+ kalbos mokėjimo lygis.

Baltarusių tautinės mažumos gimtosios kalbos ir literatūros, lenkų tautinės mažumos gimtosios kalbos ir literatūros, rusų tautinės mažumos gimtosios kalbos ir literatūros antrosios valstybinių brandos egzaminų dalies rašymo užduočių vertinimo kriterijai.

Skip to content