I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Parengti dešimtos klasės mokinių pasiekimų patikrinimo užduočių pavyzdžiai

2024-09-12

Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) skelbia pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo (PUPP) lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos užduočių pavyzdžius. Jie viešai prieinami NŠA interneto svetainėje (https://byt.lt/rfjQX).

Užduočių pavyzdžiai parengti remiantis Pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo užduočių aprašų projektais ir bendrosiomis programomis, patvirtintomis 2022 m.

Aprašo projekte numatyta, kad matematikos užduotys rengiamos atsižvelgiant į visas 9 (I gimnazijos) klasės matematikos mokymo(si) turinio sritis, temas ir potemes, o iš 10 (II gimnazijos) klasės paimtos šios temos ir potemės: modeliai ir sąryšiai, dėsningumai, algebra, racionaliosios lygtys, kvadratinės nelygybės, lygčių sistemos, geometrija ir matavimai, figūros, plokštumos figūros, įvadas į trigonometriją.

Matematikos PUPP užduotį sudarytų 30–35 uždaviniai. Maksimali taškų suma, kurią galėtų surinkti mokiniai, – 50 taškų. Matematikos pasiekimų patikrinimo trukmė numatoma 2 val. 20 min.

Lietuvių kalbos ir literatūros užduotys gali būti rengiamos iš visų 9 (I gimnazijos) klasės temų ir potemių, o iš 10 (II gimnazijos) klasės neįtraukiamas temos „Barokas“ mokymosi turinys.

Numatyta, kad lietuvių kalbos ir literatūros PUPP užduotį sudarytų 3 dalys: skaitymas, teksto supratimas ir literatūros bei kultūros pažinimas; kalbos pažinimas ir vartojimas; rašymas ir teksto kūrimas. Mokiniams bus pateikiamos 3 temos, iš kurių turės pasirinkti vieną. Mokinys taip pat galės pasirinkti teksto žanrą: rašinį, literatūrinį laišką ar dienoraštį, straipsnį, esė ir pan.

Lietuvių kalbos ir literatūros pasiekimų patikrinimo trukmė numatoma 3val.

PUPP užduočių pavyzdžiai konstruojami taip, kad būtų atskleistos mokinių įgytos žinios, gebėjimai ir kompetencijos taikyti žinias ir supratimą, sprendžiant įprastus bei nestandartinius uždavinius.

Visas PUPP užduotis mokiniai atlieka elektroninėje užduočių atlikimo sistemoje. Dalis atliktų užduočių yra vertinama automatiškai, todėl atlikęs ir pateikęs užduotį mokinys gali matyti, kiek taškų surinko. Neautomatiškai vertinamų užduočių dalį vertintojai vertina elektroninėje vertinimo sistemoje.

Su Pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo užduočių aprašų projektais galima susipažinti NŠA interneto svetainėje.

Skip to content