I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Skelbiami brandos egzaminų užduočių pavyzdžiai

2024-09-03

Prasidedant naujiems mokslo metams Nacionalinė švietimo agentūra skelbia pirmos ir antros valstybinių brandos egzaminų (VBE) dalių užduočių pavyzdžius, skirtus ruoštis egzaminams.

NŠA interneto svetainėje prieinami biologijos, chemijos, filosofijos, fizikos, ekonomikos ir verslumo, informatikos, inžinerinių technologijų, matematikos VBE užduočių pavyzdžiai bei jų vertinimo instrukcijos, taip pat filosofijos, geografijos, istorijos, lietuvių kalbos ir literatūros rašymo dalies pavyzdžiai su komentarais bei mokinių darbų atrankos metu sukomponuota lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino antros dalies užduočių pristatymo ir paaiškinimo metodine medžiaga.

Mokiniai ir mokytojai gali susipažinti ir atlikti biologijos, chemijos, filosofijos, fizikos, ekonomikos ir verslumo, informatikos, matematikos (A ir B lygiu) pirmos ir antros VBE dalių užduočių pavyzdžius, kurie parengti pagal 2024–2025 mokslo metų užduočių rengimo aprašo projektą.

Pasak Nacionalinės švietimo agentūros laikinojo vadovo Aido Aldakausko, ypač daug dėmesio skirta lietuvių kalbos ir literatūros egzaminui: „Atrenkant mokinių darbų pavyzdžius mums talkino daugiau kaip 10 mokyklų atstovai. Esame jiems dėkingi, kad baigiantis praėjusiems mokslo metams skyrė laiko pristatyti mokiniams filosofijos, geografijos, lietuvių kalbos ir literatūros rašymo dalies užduočių reikalavimus, jas atlikti ir pasidalinti su Nacionaline švietimo agentūra. Antros lietuvių kalbos ir literatūros egzamino dalies mokinių darbų atranka išaugo į naują formatą: ekspertų grupė parengė probleminio klausimo svarstymo ir interpretacijos rašymo schemas, kurios reikalingos ne tik pasiekimų vertinimui, bet ir galėtų būti taikomos ugdymo procese“.

Mokytojai kviečiami teikti pastabas bei pasiūlymus parengtiems užduočių pavyzdžiams bei vertinimo instrukcijoms elektroniniu paštu info@nsa.smm.lt. Visos švietimo bendruomenės susitelkimas labai svarbus įgyvendinant išsikeltus tikslus.

Visa naujai parengta užduočių pavyzdžių ir juos lydinti medžiaga yra pristatoma metodiniuose renginiuose, skirtuose mokytojams dalykininkams. Renginių grafikas skelbiamas čia.

Bendrosiose programose įvardyta, kad nuo šių mokslo metų mokiniai laikys pirmą ir antrą valstybinių brandos egzaminų dalis. Pirmoji VBE dalis bus organizuojama pabaigus III gimnazijos klasę, o antroji dalis – po IV gimnazijos klasės.

Daugiau informacijos apie šių mokslo metų valstybinių brandos egzaminų vykdymą ir organizavimą pateikiama Brandos egzaminų vykdymo ir organizavimo tvarkoje ir dažniausiai užduodamų klausimų skiltyje NŠA interneto svetainėje.

Skip to content