I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Šių metų brandos egzaminų sesija baigta: skelbiami apeliacijų rezultatai

2024-07-22

Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) duomenimis, šiais metais po pagrindinės ir pakartotinės brandos egzaminų sesijų buvo pateiktos 805 apeliacijos. 

„Nors šiemet brandos egzaminus laikę kandidatai apeliacijų pateikė trečdaliu daugiau nei praėjusiais metais, tačiau įvertinus jų darbus iš naujo, rezultatai pasikeitė 59 atvejais, panašiai tiek, kiek ir 2023 m. Toks palyginimas tik dar kartą paliudija kokybišką vertintojų darbą“, – sako laikinai NŠA direktoriaus pareigas einantis Aidas Aldakauskas. 

Daugiausiai apeliacijų teikta dėl lietuvių kalbos ir literatūros egzamino (478 apeliacijos), matematikos egzamino (162 apeliacijos) ir užsienio kalbos (anglų) egzamino (50 apeliacijų) rezultatų. Šiemet pirmą kartą valstybinį lenkų tautinės mažumos gimtosios kalbos ir literatūros egzaminą laikę kandidatai pateikė 12 apeliacijų. 

Lyginant su praėjusiais metais, kai iš viso buvo pateiktos 532 apeliacijos, 188 išaugo dėl lietuvių kalbos ir literatūros, 51 – matematikos ir 29 – biologijos egzaminų pateiktų apeliacijų skaičius. Užsienio kalbos (anglų) apeliacijų skaičius panašus kaip ir pernai: 2023 m. jų buvo 48, o šiemet – 50. Apeliacijų sumažėjo dėl informacinių technologijų ir istorijos egzaminų rezultatų. 

Išnagrinėjus apeliacijai pateiktus kandidatų darbus, 7,3 proc. nuo visų pateiktų apeliacijų darbų įvertinimai pasikeitė (2023 m. pasikeitusių darbų įvertinimų skaičius buvo 9,3 proc. nuo visų apeliacijoms teiktų darbų). Po apeliacijų išnagrinėjimo įvertinimai ir didėjo, ir mažėjo: iš 59 darbų, kurių įvertinimai pasikeitė, padidėjo 45 darbų įvertinimai, sumažėjo – 14 darbų įvertinimai. 

Abiturientai savo rezultatus po apeliacijų gali rasti brandos egzaminų rezultatų skelbimo sistemoje https://rezultatai.nsa.smm.lt. Prisijungti prie sistemos kandidatai gali su mokykloje gautu mokinio identifikaciniu (ID) numeriu ir slaptažodžiu. Jungiantis prie sistemos, prisijungimo vardo laukelyje reikia įvesti mokinio ID numerį (jį sudaro 7 skaitmenys). Slaptažodžio langelyje – įvesti keturis paskutinius kandidato asmens kodo skaitmenis. 

Brandos egzaminų sesijoje dalyvavę kandidatai mokyklos vadovui apeliaciją galėjo teikti per 2 darbo dienas nuo egzamino rezultatų paskelbimo dienos prašydami, kad darbas būtų dar kartą peržiūrėtas ir įvertintas iš naujo. 

Apeliaciją dėl egzamino įvertinimo rekomenduojama teikti tuo atveju, jei kandidatas, susipažinęs su savo darbo rezultatais ir atlikto valstybinio brandos egzamino darbo virtualia kopija, buvo pagrįstai įsitikinęs įvertinimo klaidingumu. Vertintojai atidžiai peržiūrėjo ir kandidatų darbus ir jų prašymuose pateiktus apeliacijos teikimo argumentus. 

Šiais metais abiturientų valstybinių brandos egzaminų darbus vertino apie 2500 vertintojų. Kiekvienas darbas buvo įvertintas dviejų vertintojų. Jų įvertinimams nesutampant buvo pasitelkiamas vyresnysis vertintojas ar vertinimo komisijos pirmininkas. Tokiu būdu siekiama užtikrinti kuo objektyvesnį kandidatų darbų vertinimą.  

Brandos atestatas kandidatui išduodamas tik gavus apeliacijų rezultatus, o apeliacijos rezultatas į atskirą dokumentą, pateikiamą kartu su brandos atestatu. Apeliacijų rezultatai yra galutiniai ir nekeičiami. 

Skip to content