I–IV 8.00-17.00
V 8.00-15.45


Paskambinkite
8 658 18504



Parašykite
tiesiogiai




Sekite mus


Pirmasis nuotolinis lietuvių kalbos mokėjimo egzaminas laikomas 8 valstybėse

2022-03-26

Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) pirmą kartą užsienyje veikiančių lituanistinių mokyklų mokiniams rengia nuotolinį elektroninį lietuvių kalbos mokėjimo lygio nustatymo egzaminą. Šiandien jame dalyvaus 14–17 metų amžiaus mokiniai iš aštuonių valstybių, norintys gauti lietuvių kalbos mokėjimo A1-A2 lygių įvertinimą.

Elektroniniu būdu laikomam egzaminui registravosi 30 mokinių iš Jungtinėse Valstijose, Italijoje, Airijoje, Latvijoje, Baltarusijoje, Jungtinėje Karalystėje, Šiaurės Airijoje ir Belgijoje veikiančių lituanistinių mokyklų.

„Pirmasis nuotolinis lietuvių kalbos mokėjimo lygio nustatymo egzaminas ne tik dar labiau sustiprins užsienyje veikiančių lituanistinių mokyklų ir Nacionalinės švietimo agentūros bendradarbiavimą, bet ir neabejotinai prisidės prie dar glaudesnių jauniausios išeivijos kartos atstovų ryšių su Lietuva: juk gimtoji kalba – svarbiausia mus jungianti gija“, – sako Nacionalinės švietimo agentūros direktoriaus pavaduotoja Asta Ranonytė.

Lietuvių kalbos mokėjimo lygio nustatymo egzaminas bus vykdomas 3 srautais: pirmasis prasidės nuo 8 val. ryto, o trečiasis baigsis 21 val. Kiekviename sraute kandidatai pirmiausia atliks skaitymo, rašymo ir klausymo egzamino dalis, o kalbėjimo dalis egzaminą užbaigs.

Lietuvių kalbos mokėjimo lygiai nustatomi atsižvelgiant į Bendrųjų Europos kalbų mokymosi, mokymo ir vertinimo metmenų kalbos mokėjimo lygius.

A1 – tai pradedančio vartotojo lygis, kai asmuo geba suprasti ir vartoti žinomus būtiniausius posakius ir pagrindines frazes, esant konkrečiam poreikiui, gali labai paprastai susikalbėti, jei tik pašnekovas kalba lėtai ir aiškiai. Lietuvių kalbą A2 lygiu mokantis asmuo geba suprasti trumpus, aiškios sandaros sakytinius ir rašytinius tekstus, kalbėti apie konkrečius žinomus dalykus, pildyti tipinių dokumentų formas, rašyti neoficialius trumpus tekstus ir kt.

Ateityje NŠA organizuos lietuvių kalbos mokėjimo lygio nustatymo egzaminus ir kitiems kalbos mokėjimo lygiams – B1 ir B2 – nustatyti. 

 

Daugiau informacijos:

NŠA Komunikacijos ir kontaktų skyrius, tel. 8 658 18061, el. p. ziniasklaidai@nsa.smm.lt.

Skip to content